O 5 kíl ľahšia so zelerom !

23. září 2008 v 22:11 | Lea
Snažíte sa dostať do formy? Chceli by ste zdravo zhodiť pár kíl, ktoré sa na vás nalepili na dovolenke? Pochutnajte si na zelenine, ktorá má pri odtučňovacích kúrach priam zázračné účinky. Dajte si zeler!

Je v ňom viac, než sa zdá Zeler ako zelenina býva neprávom podceňovaný. Keď ho kúpite v potravinách, skutočne nevyzerá ani nijak vábne a najskôr vám asi napadne, že sa hodí nanajvýš tak do polievky. V skutočnosti ste práve vložili do nákupného košíka superliek. Až do 18. storočia bol zeler využívaný ako liečivá bylinka, nie kuchynská prísada. Ľudia ho používali pri problémoch tráviacich ťažkostiach, reume, ako aj poruchách močových ciest. Zeler chráni nervovú sústavu, prečisťuje pečeň a má nenahraditeľný význam pre osoby trpiace vysokým krvným tlakom.Diéta so zelerom Pokiaľ ste sa dali na diétu, vedzte, že 10 dkg tejto zeleniny obsahuje smiešne nízky počet kalórií - iba 19 kcal. Čím viac ho do stravy zaradíte, tým rýchlejšie pôjdu dole kilogramy. Látky obsiahnuté v zeleri pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi a majú odvodňovacie vlastnosti, čo sa vám hodí pri detoxikácii organizmu. Spomedzi vitamínov, na ktoré je zeler mimoriadne bohatý, má najvyššie zastúpenie céčko. So zelerom tiež dodávate telu potrebné minerály - hlavne vápnik, horčík, zinok a železo.Čerstvý či v náleve? Výhodou zeleru je aj ľahká dostupnosť. U nás ho kúpite čerstvý v priebehu celého roka. Pred kúpou si ho však treba dobre obzrieť a vyvarovať sa poškodených kúskov. Výkladový zeler by mal mať peknú zelenú farbu, svieže lístky a neporušenú hľuzu. Povädnutá vňať, žltastá farba a povrchové chybičky na hľuze svedčia o zlej kvalite, od takého zeleru ruky preč. V chladničke možno čerstvý zeler skladovať po dobu niekoľkých týždňov. Pokiaľ vám ide o dlhšiu trvanlivosť, kúpte si sterilizovaný zeler, predávaný v náleve z octu, čím sa zabraňuje zmäknutiu zeleniny.Nielen do polievokVyužitie zeleru v kuchyni je naozaj široké. Rýchlo z neho pripravíte zdravý snack - pokrájajte ho na tenké plátky a pridajte na celozrnný chlieb natretý mäkkým syrom. Zeler je skvelý pri dochucovaní zeleninových či krémových rybích polievok. Dodá šmrnc šalátom, dressingom, ale aj dusenému mäsu. Zapekaný ho môžete pridať do jednohubiek či príloh k jedlám. A ak na vás ostala príprava večere pre vášho drahého, na množstve zeleru nešetrite. Ide predsa o známy prostriedok na zvýšenie mužskej potencie.Alergia na zeler Jediné obmedzenie sa vzťahuje na alergikov, keďže táto aromatická zelenina patrí medzi alergény. V prípade, že máte po jeho konzumácií podozrenie na alergickú reakciu, mali by ste sa mu v budúcnosti vyhýbať, prípadne ho jesť len vo veľmi malých množstvách a po dostatočnej tepelnej úprave.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 ika ika | Web | 8. října 2008 v 18:43 | Reagovat

tý jo, děkuju za tip s celerem, ale ten fakticky nejím teda :(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.